rss search

5 rzeczy, które warto wiedzieć o glicerynie kosmetycznej

line 5 rzeczy, które warto wiedzieć o glicerynie kosmetycznej

Kosmetyki nawilżające są podstawą każdej zadbanej kobiety. Odzywki do włosów, balsamy, kremy, pomadki, każda z nas ma pełno takich preparatów w łazience, a często nawet nosimy je ze sobą w torebce. Co sprawia, że preparaty te mają takie odżywcze działanie? Podstawowym składnikiem większości z nich jest gliceryna kosmetyczna nazywana również glicerolem. W terminologii chemicznej gliceryna to nic innego niż alkohol trójwodorowy. Z racji tego, ze możemy znaleźć ją w większości na co dzień używanych kosmetyków warto znać kilka podstawowych faktów dotyczących jej pochodzenia oraz właściwości.

  1. Gliceryna jest produktem bezbarwnym oraz bezzapachowym co pozwala do użycia jej w wielu różnych preparatach. Łudząco podobna do wody różni się od niej głównie konsystencją. Gliceryna jest o wiele bardziej gęsta i przypomina bardziej żelatynę. Jeśli chodzi o smak to jest ona lekko słodkawa. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu czyli kolejnych substancjach, które najczęściej pojawiają się w składzie kosmetyków. Dodatkowo łagodzi wysuszające właściwości alkoholu.

2. Pozyskiwana może być w sposób sztuczny oraz naturalny. Pierwszy z nich pozwala na uzyskanie gliceryny z propylenu, pochodnej benzyny. Naturalną odsłoną gliceryny jest zmydlenie tłuszczu roślinnego np. oleju kokosowego lub palmowego. Możliwie jest również wyprodukowanie jej z tłuszczu roślinnego. W składzie produktów możemy ja znaleźć głównie jako Glycerin. Nie jest rozróżniane czy jest to gliceryna produkowana sztucznie czy naturalnie. Dla wegan najważniejsze jest zwrócenie uwagi na wyróżnienie w składzie Glycerin vegetal.
gdzie kupić glicerynę kosmetyczną

3. Zastosowanie gliceryny w kosmetyce to bardzo szeroki temat. Przez właściwości higroskopijne, czyli zatrzymywania wody, wpływa ona na nawilżenie skóry i jest głównym składnikiem kremów nawilżających do ciała i twarzy. Doskonale zmiękcza zrogowaciały naskórek przez co znajduje zastosowanie w kremach do rąk oraz stóp, gdzie skóra potrzebuje dodatkowej dawki odżywienia. Tworząc warstwę ochronną nadaje się do ochrony przed wiatrem i zimnem w kremach specjalnie przeznaczonych do ochrony przed mrozem. Co więcej, jest dobrym środkiem do pielęgnacji włosów wzmacniającym je oraz wygładzającym rozdwojone końcówki. Włosy przestają się łamać, są mocne i lśniące, a dzięki dodatkowej ochronie nie będą się puszyć nawet podczas zimy.

4. Glicerol ma tak różnorodne zastosowanie ze względu na to że jest bardzo tani w produkcji, co ma duże znaczenie jeśli chcemy produkować produkty na skalę masową. Jest też środkiem bardzo bezpiecznym, intensywnie łagodzi zaczerwienienia nawet w przypadku bardzo wrażliwej skóry i jest produktem nieuczulającym. Z tych powodów producenci stosują go jako podstawowy półprodukt do środków nawilżających.

5. Gliceryna kosmetyczna ma również wiele zastosowań w warunkach domowych. Można ją kupić niemal w każdej aptece a jej cena waha się od 3 do 6 zł za 50 ml. Jest to jeden z najtańszych kosmetyków, które znacząco mogą poprawić jakość naszej skóry i włosów. Kupioną glicerynę możemy dodać do odżywki do włosów, aby zapewnić im dodatkowe nawilżenie oraz ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Innym sposobem jest wykonanie domowej maseczki. Do jogurtu naturalnego dodajemy kilka kropel gliceryny, a mieszankę nakładamy na twarz, dekolt lub inne zaczerwienione, podrażnione miejsca wymagające silnego odżywienia naskórka. Maseczkę pozostawiamy na 15 minut, a następnie zmywamy wacikiem nasączonym ciepłą wodą. Po takiej kuracji nasza skóra będzie jędrna i zdrowa, a koszt specyfiku będzie o wiele niższy niż w przypadku chemicznych produktów dostępnych w drogeriach.

Powyższe 5 faktów dotyczących gliceryny kosmetycznej sugeruje, że każdy powinien mieć jej buteleczkę ukrytą w szafie. Niski koszt nie równa się jej pielęgnacyjnym właściwościom, które są niesamowite. Z drugiej strony możemy także wykorzystać ją w inny sposób, gdyż jeśli gliceryna stanowi powyżej 25% składu całego produktu jej właściwości są przeciwne. Wysusza ona skórę oraz ma działanie odkażające poprzez blokowanie pobierania wody z otoczenia. Czystą gliceryną możemy zatem smarować niewielkie skaleczenia, które z pewnością szybciej się zagoją. Wiedząc już na co wrócić uwagę czytajmy składy kupowanych przez nas środków pielęgnacyjnych szukając w ich składzie Glycerin. Będziemy mieć pewność, że nasza skóra będzie w pełni zregenerowana.

Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić glicerynę kosmetyczną, zajrzyjcie na https://www.ecoflores.eu/pl/c/Gliceryna/305 – w sklepie EcoFlores znajdziecie glicerynę (która stanowi także bazę mydlaną) posiadającą pozytywną opinię dermatologiczną.